K.A.T. - Katten Advies en Trimmen
Trimmen en advies aan huis

Trimmen bij jou thuis

Gekamde kat De haren die uit de kat zijn gekamd liggen naast de kat

De vacht van jouw kat wordt prachtig verzorgd, de nagels worden geknipt en eventueel worden de oren en ogen schoongemaakt. Jouw dier hoeft niet onder narcose en blijft rustig in eigen huis zonder de spanning van het vervoer. Ik kom naar jou toe om klitten uit de haren te kammen, de wollen onderharen uit de vacht te halen en/of te scheren. Ik geef advies over vachtverzorging en verkoop goede kammen zodat je de vacht zelf ook goed bij kunt houden.

Omdat ik ook gedragstherapeut voor katten ben, kan ik jouw huisdier goed inschatten en hanteren. Vaak doen honden trimsalons katten 'er ook wel bij'. Ik trim alleen katten en ben er dus helemaal in gespecialiseerd. Kijk in mijn gastenboek voor de ruim 250 reacties van klanten over mijn aanpak. Onderaan deze pagina tref je foto's met uitleg.

Werkwijze

Je neemt contact op, we spreken een tijdstip af dat beiden schikt en ik mail je een afspraakbevestiging met de algemene voorwaarden. Ik kom met mijn materialen bij jou thuis. Alles wat ik nodig heb neem ik mee, van kammen en tondeuse tot trimtafel. Het is nodig dat je erbij bent om af en toe een helpende hand te bieden. Daglicht en een rustige omgeving zijn bij mijn werk belangrijk. Bel me als je vermoedt dat er bij jou thuis vlooien zijn, want ik doe zoveel mogelijk aan goede hygiëne en voorkomen van overdracht van parasieten. Als je wilt kan ik je informeren over goede materialen, hanteren van jouw dier en de manier en frequentie van kammen. Na het trimmen kun je de vacht daardoor zelf goed bijhouden. Na elk adres ontsmet ik mijn materialen en doe ik een nieuw trimjasje aan.  Nazorg: vind ik belangrijk. Laat me weten als het gedrag van je dier verandert na de trimbeurt (bv ontlasting, eten of drinken, agressie of angst, en ik denk met je mee.

Werkgebied

Mijn regio is 's-Hertogenbosch en omliggende dorpen. Daarnaast kom ik sporadisch bij grofweg postcodes 4900 t/m 5269. Voor buiten regio 's-Hertogenbosch en omstreken heb ik een wachtlijst en bestaande klanten gaan voor.

Kosten

€ 55,00. Elke volgende kat: € 45,00. Extreme vervilting: plus € 20,00.

Nagels knippen is € 10,00 per dier (bij een trimbeurt zit dit er gratis bij). Alleen in gemeente Den Bosch

Reiskosten: er wordt een vast bedrag gerekend per stad. Neem contact op voor deze tarieven. Voorbeeld: 's-Hertogenbosch: € 10,00, dorpen rondom stad 's-Hertogenbosch: € 12,50, Drunen: € 15,00. Waalwijk Kaatsheuvel Oisterwijk: 17,50 Dongen Goirle Tilburg Reeshof: € 20,00. Oosterhout en Rijen € 22,50, Parkeerkosten moeten door jou worden voldaan. 

Als er vlooien worden geconstateerd komt er € 10,00 bij voor extra schoonmaken.

Neem contact op voor de prijzen van de diverse kammen.

Alle prijzen zijn inclusief BTW.
Ik heb wisselgeld terug van € 50,--.

Betalen liefst via een betaalverzoek, maar cash kan ook.

 Impressie van het scheren van een kat en schoonmaken ogen en oren.
Losse haren in de vacht van een kat Aan de manier waarop de haren uit elkaar staan zie je al dat een trimbeurt hard nodig is. Er zitten veel losse haren in de vacht.

 

 


Geschoren kat Katten worden geschoren omdat er teveel klitten in de vacht zitten, omdat de kat echt niet van kammen houdt, omdat de eigenaren niet zoveel haren in huis willen hebben liggen of omdat het koeler is in de zomer.


Deels geschoren kat De rand geschoren waar de klitten zaten. De eigenaar heeft het kammen helaas niet goed bij kunnen houden.


Korthaar met klitten Een kortharige kat met een bult klitten op zijn rug en deels achterkant. Een dergelijke heftige vervilting van een korthaar heb ik maar twee maal gezien in al die jaren!


 

Vervilte kat Compleet vervilte kat. De haren van rug en zijkant heb ik al geschoren. De onderrand zit nog vast.


Kat geschoren op 1 centimeter Boven aanzicht van een kat die geschoren is op een lengte van 1 centimeter zodat ze minder kaal is. Handig bij kou.


Wondjes door klitten Gelukkig kom ik het niet vaak tegen bij dieren, maar bij dit konijn was de huid open onder de klitten


Geschoren konijn Geschoren konijn


Haren na trimmen Haren uit de vacht van vijf katten.


Kat is op rug geschoren Als een kat stram of te dik is kan hij bovenop zijn achterlijf niet meer wassen. Daar ontstaan dan klitten. Bij deze kat heb ik deze rand geschoren.


Kortharigen met klitten of losse haren Kortharige katten worden gekamd als ze hun vacht zelf niet meer bij kunnen houden (bv door stramheid of gewicht) of als zichzelf wassen pijn doet vanwege tandproblemen.


Hanekam bij het scheren laten staan.


Leeuwmodel


Mijn witte pers heeft last van artrose. Daardoor vindt hij het kammen van zijn achterlijf tegenwoordig pijnlijk. Ik scheer zijn rug en buik daarom regelmatig op 1 centimeter zodat we hem daar niet meer hoeven te kammen.


Kat onder narcose trimmen Soms is het gedrag van katten zo heftig tijdens het kammen dat narcose nodig is. Raphael heb ik vervolgens bij de dierenarts getrimd.


Ik heb een langharige Selkirk Rex getrimd. Je ziet ze niet vaak. Met hun gekrulde haar is kammen geen overbodige luxe! De haren die loslaten blijven namelijk daardoor makkelijk steken in de vacht.

Deze Maine Coon van 12,5 kilo met de toepasselijke naam Maxx vult bijna de hele trimtafel. Wie biedt meer?

Is de bovenkant van de staart richting de rug vettig? Soms met een korrelige structuur? Dat wordt een katerstaart genoemd. De substantie komt uit de klier die zich daar bevindt. Bij ongecastreerde katers is deze klier groter waardoor je het duidelijker ziet. Katten hebben er doorgaans geen last van.


Trimmen is duidelijk nodig. De plukken losse haren steken overal uit de vacht


Ik heb een kruising american curl/britse langhaar getrimd. Het kraakbeen van de oren is stug waardoor de oren veel minder flexibel zijn. Hierdoor worden dit soort katten beperkt in de zintuiglijke waarneming. Ook het kraakbeen in de gewrichten van de poten en de rug kan afwijkend zijn.


Een goede trimster kijkt verder dan alleen naar de vacht. Dat is mijn mening. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat de tanden van konijn Nathalie (zie foto) wat scheef lijken te staan. Hierdoor raken de voortanden van boven- en onderkaak elkaar niet goed tijdens het eten. Tanden van konijnen groeien altijd door. De ene tand lijkt deels af te slijten. De ander groeit richting de zijkant. Wordt daar niks aan gedaan dan kan het in de wang prikken. Dat kan pijn of een ontsteking veroorzaken of een dier kan niet meer eten.


Ik heb een Manx getrimd: een staartloze kat. Op de foto is zijn (geschoren) achterkant gefotografeerd. Het is wel even wennen dat er geen staart heen en weer zwiept want daar kun je veel van lezen. De aandoeningen bij dit ras zijn zo ernstig dat veel rasverenigingen het ras niet erkennen en 25% van de kittens overlijdt voor of vlak na de geboorte (https://www.raskattenwijzer.nl/raskatten/manx#).


Als katten ouder worden bewegen ze minder. Dan komen de hoesjes minder van de nagels en kunnen ze in de huid groeien. Merk je dat jouw dier minder beweegt of hoor je tikken als hij loopt? Knip dan de nagels en controleer de nagels vervolgens elk kwartaal.


Hier zie je een hoesje dat om de nagel heen zat. Merk je dat er dikke of lange nagels ontstaan en durf je zelf niet te knippen? Bel me dan!


Vacht van een vervilt dier. Je ziet de binnenkant van de vacht dat tegen de huid van het dier heeft gezeten en nu als een gepelde sinaasappel op de trimtafel ligt. Het betreft het vilt van linker- en rechterzij met in het midden de opening waar de ruggengraat zit.


Konijnen zijn stressgevoelige dieren. Stress slaat bij hen snel op het maag-darmstelsel. Op de trimtafel is het stressvol: vreemde geurtjes, een onbekende kamt of scheert de haren langdurig, wat ook nog soms wat gevoelig kan zijn, en het konijn is uit zijn vertrouwde ren. Geef daarom na het trimmen lijnzaadbrokjes. Dit is goed voor de darmwerking en ook nog eens voor vacht, hart en bloedvaten.


Hoe voel je je als je moet ademen door een rietje met een wasknijper op je neus? Zo voelt een dier met korte snuit zich! Probeer het maar eens, en dan vooral met inspanning. Dit soort dieren bewegen minder, domweg omdat ze hier zuurstof voor tekort komen, en kunnen pijn hebben door hun uiterlijk. Met alle welzijns- gedragsmatige en gezondheidsklachten van dien. De traanbuisjes zijn alternatief aangelegd waardoor ik op de trimtafel vaak korstjes rond de ogen moet weghalen. Probeer eerst zelf door dat rietje te ademen met die wasknijper op je neus voor je besluit een dier met korte neus te kopen. Meer lezen? https://www.caringvets.nl/statements/brachycephalic-dogs-cats/ en zie het plaatje hoeveel het verschil is met een normale neus.


Handig zo'n handdoek: soms vouw ik het om de kop tijdens het trimmen zodat het me enigszins beschermt tegen bijten. Voor eigenaren is het een makkelijke manier om hun kat vast te helpen houden tijdens de trimbeurt. En een bange kat vindt het vaak fijn om onder de handdoek te schuilen.


Ik begin het trimmen bij de kop. Dit is een plek waarvan katten het doorgaans niet erg vinden om gekamd te worden. Hierdoor jaag ik ze niet meteen naar code rood. 
(Foto gemaakt door Anita Visschers)

Regelmatig word ik als trimster gebeld om ontlasting rond het kontje van konijnen te verwijderen. Plakpoep kan de rest van de ontlasting tegenhouden. Het kan huidontsteking veroorzaken. Het kan ernstig huidletsel veroorzaken als eigenaren het eraf proberen te trekken. ten slotte kan het vliegen aantrekken die hun eitjes erin leggen en als de maden uit de eitjes komen eten ze het konijn op. Belangrijk dus om plakpoep te voorkomen!


Een krolse kat laat op de trimtafel veel meer toe dan normaal. Handig voor mij als trimster! Door het trimmen kan wel de krolsheid daarna over zijn...


 

Veel mensen vragen me of er katten zijn die het trimmen geen probleem vinden. Scheren wordt meestal goed geaccepteerd want het doet geen pijn. Finn geeft in het filmpje het goede voorbeeld ;-)


Een goede kam is belangrijk om de vacht van losse haren te ontdoen! Zie dit filmpje. Ik heb altijd kammen te koop die tussen de vacht komen in plaats van er overheen glijden.


Aan de manier waarop deze 20 jaar oude kat met de achterpoten wijd zit te eten kun je zien dat ze last heeft van haar lijfje. Ze miauwde ook als we haar op bepaalde plaatsen aanraakten. Tijdens het trimmen houd ik altijd rekening met de lichamelijke toestand van een kat.


Geen trimmer nodig: de losse haren worden bij Snow met een plakroller verwijderd!


Te dikke katten kunnen zich vaak niet goed overal wassen. Zelfs bij kortharen ontstaan dan klitten. Help je kat dan door hem te (laten) kammen en af te laten vallen.


Op de trimtafel hou ik rekening met de manier waarop ik oude en stramme katten vasthoudt. Anders doe ik ze misschien pijn. Mijn oudste kat heeft artrose. Ze krijgt op het filmpje een snoepje aangeboden op een stoel. Ze kiest ervoor om via een opstapje op de stoel te springen.


Een kat in bad? Ik raad het af. Je doet 'm er geen plezier mee. Soms is het nodig, zoals deze maine coon die uit een heel vies huis kwam.


Een kat met schimmel dus ik ben helemaal ingepakt.


Karlos moet even wennen:na het scheren van zijn vachtje voelt de grond ineens anders aan. Gelukkig was het na een minuut weer goed.


Het hoeft nog niet eens een vlooienbandje te zijn, maar soms ontstaat er een kale rand waar een halsbandje heeft gezeten.


Soms zeggen mensen dat hun kat het nesthaar nog niet heeft verloren. Ik weet niet hoe het met kittens zit, maar de literatuur zegt dat puppy’s tot 28 weken simpele haarzakjes hebben en dat er meer secondairy haar groeit. Daarna krijgen ze een volwassen vacht.


Soms zitten er zulke grote klitten in de vacht dat er kale plekken ontstaan bij het kammen. In dat geval is scheren de enige oplossing anders doe je een kat teveel pijn. De roze plekken zijn kaal. De witte plekken zijn geschoren.


Anaalklieren legen zie je soms bij katten met hevige angst. Ik doe ik er zoveel mogelijk aan om een kat zo ontspannen mogelijk te houden. Toch blijven sommige dieren erg bang. Volgende keer een kalmeringstablet.